Pages

Sunday, July 20, 2014

Helppo omaksua, ja helppo toteuttaa

Tapasin yhtä alan tyyppiä, joka kertoi hyviä vinkkejä jotka ovat itsellä toimineet:

1. Sienet
 - reishi rauhoittaa illalla, jos käy ylikierroksilla

2. Marjat
 - hedelmät ovat aikalailla korvaantuneet kotimaisilla marjoilla - ravinne- ja makutiheys (kuten myös tuoreus) eri luokkaa

3. Hapatteet
 - Suomi on mahtava maa, täällä saa edelleen pastöroimattomia luomu-lähihapatteita, jopa lähikaupasta
 - kaikki sulaa paremmin, vatsa toimii paremmin, kaikesta saa enemmän irti, tuottaa happea lantion alueelle; yleisesti elävämpi olo (kuin jos kaikki safka olisi miltei steriloitua lautasmallin tapaan)

4. Pitkällejalostetut nykyviljat eivät enää ole ruokavalion keskiössä (lautasmallista huolimatta ;)
 - leipää ei tarvitse syödä; voi syödä vaikka avocadon

5. Makeanhimo pienenee kun syö runsaasti vihreitä (salaatti, smoothie, hapate, mehu, marinadi, mikävaan)Siitä juteltiin myös paljon, kuinka tärkeää toisia auttaessa on, että keinot on helppo ottaa vastaan, ja ottaa käyttöön. Eli tuttua, turvallista - ja helposti saatavaa ja lautaselle kaadettavaa. Esim. kotimaisten marjojen lisääminen ruokavalioon on jotain, minkä jokainen voi tehdä, osaa tehdä, uskaltaa tehdä, ja vieläpä nauttii lopputuloksestakin. Samoin minkä tahansa paheen korvaaminen luonnonversiolla voi olla yllättävän helppoa: hunajahylly ei ole kaukana karkkihyllystä jne.

Ihmettelin, miksi kaupat ovat edelleen vain passiivisia logistiikkalaatikoita. Kun aktiivinen kauppiashan voisi kouluttaa asiakkaasta itselleen huipputerveen ystävän. No, tiesin kyllä itsekin vastauksen, mutta alan ammattilainen vahvisti saman: mitään ei saa Suomessa kertoa. :) Esimerkkejä:

 - kurpitsansiemenellä on lain mukaan vain yksi ainoa virallinen ravintosisältö. Vaikka jokainen aisti näkee ettei se kiinalainen ole ollenkaan samalta planeetalta kuin se voimakas Styrialainen, silti lain mukaan niillä "pitää olla" sama ravintoarvo :) Niissä ei siis saa olla mitään eroa :) Ainakaan sellaista jota saisi asiakkaalle mainita. SIKSI se paska kiinalainen on edelleen siellä hyllyssä: kauppias ei saa kertoa asiakkaalle miksi kannattaisi ostaa se oikeasti toimiva versio. Kiitos valtio, kiitos politiikka, kiitos lainsäädäntö <3 Eli siis: tästä lähin kun kohtaat jonkun yhteiskunnallisen ongelman, älä pliis ainakaan lainsäätäjää pyydä "apuun". Minua ottaa päähän nähdä, miten vaihtoehtoihmisetkin usein vaativat lisää sääntelyä, viimeksi vaikkapa vaihtoehtohoitojen alalle. Sääntely voi olla hyvä asia - kunhan sitä ei tee se kaikkein suurin pakkomonopoli nimeltä valtio. Sertifiointi voi olla hyvä juttu - kunhan valtio ei puutu asiaan. Säännöt voivat olla tosi hyvä juttu - kunhan niitä ei pakoteta one-size-fits-all tyyliin valtion toimesta.

 - sama koskee kaikkia kauppoja ja kaikkia tuotteita. Ruoka-alalla siis. Mieti, jos vaikka kännykkäkauppias ei saisi vastata mihinkään kysymyksiin tuotteiden paremmuudesta? :) No, niin käy kun valtio tulee auttamaan. Valtion keinovalikoimaan kuuluu kiellot, rajoitukset, ja.... ei juuri muuta. No, tulonsiirrot, mutta nekin on aina otettu väkisin pois niiltä jotka tekevät jo hyvää työtä.

Aina kun valtio tekee jotain, se koskee universaalisti kaikkia. Mikään ei tosimaailmassa toimi universaalisti kaikille. Olisi kauheaa, jos kaikkien pitäisi lukea esim. minun blogiani. Voi olla, että ajatukseni saattaa jonkun mielestä olla ihan loistavia ja tyylikin kohdillaan - ja samaan aikaan noin muutamalle miljoonalle tämä olisi ihan kidutusta. No, jos valtio tekisi tämän, se koskisi kaikkia ja kaikkien olisi pakko osallistua. Kyllä - valtion koulujärjestelmä voi olla hyvä joillekin. Mutta entä ne muutama miljoonaa joiden kehitystä tai fiilistä tai ajankäyttöä se ei palvellut senkään vertaa kuin tämä blogi jotain lääke-edustajaa? Jatketaan vielä hieman ajatusleikkiä: mitä, jos minun blogini, sen lisäksi että kaikki olisivat pakotettuja lukemaan juuri sitä, maksaisi jokaista lukijaa kohden yli tuhat euroa kuukaudessa - ja tämä raha otettaisiin väkisin kaikilta jotka tekevät hyvää työtä ja elättävät itse itsensä? No edelleen, tervetuloa mihin tahansa kaikille pakotettuun, viimeisiltä aitoa työtä tekeviltä väkisinotetulla rahalla erittäin kalliisti rahoitettuun, vuosi vuodelta tehottomammaksi ja kalliimmaksi muuttuvaan valtion ohjelmaan kuten koulutus tai terveydenhuolto. Kuulostaa ihan hassulle, ja onkin sitä. Hassuinta on kuitenkin se, että kansa suorastaan vaatii juuri noin hassuja ratkaisuja - koska eivät ole (valtion koulussa) oppineet näkemään niitä kirjaimellisesti miljoonia muita vaihtoehtoja ratkaista mikä tahansa ongelma tai tuottaa mikä tahansa palvelu.

Ehkä tämän asian perusteleminen on lopulta se, miksi jaksan vielä vaikuttaa. Muuten voisin keskittyä tukemaan niitä jotka jo tekevät enemmän ja paremmin. Tämä on se viimeinen asia, jota kaikki hyvätkään tyypit eivät vielä ole täysin sisäistäneet. Joten luultavasti tulen jauhamaan aiheesta niin kauan kunnes siitä tulee tylsä koska kaikille kavereille se alkaa olla yhtä itsestäänselvää kuin kaikki muukin mitä tässä tuli vuosia jauhettua.


No comments:

Post a Comment