Pages

Tuesday, July 15, 2014

Tärkein ravitsemussuositus

Julkaisin tämän jo viime syksynä toisessa kanavassa, mutta taitaa olla ajankohtaisempi kuin koskaan. Haluan tehdä ja julkaista vain lähinnä juttuja, joilla on arvoa vielä viidenkin vuoden päästä, ja tämä on sellainen:

Mistä johtuu virallisten ruokasuositusten hassu järjenvastaisuus? Miksi suositellaan juuri niitä kaikkein pisimmälle jalostettuja lajikkeita, joiden tiedetään kaikkein eniten eniten kroonista tulehdusta kaikkien nykyvaivojen taustalla?

Miksi terveysasioihin perehtyjä edelleenkin törmää tiedon sekamelskaan - vaikka totuus aidosta ravinnosta on niin yksinkertainen? Moni muu asiahan on jo ratkaistu; miksi terveyden suhteen ollaan yhä jopa pahemmin sekaisin kuin koskaan?

Vastaus on hyvin yksinkertainen; sama kuin kaikessa muussakin: joku hyötyy siitä, ettei ongelmaa edelleenkään ratkaista. Joku iso; ja paljon - ja tietenkin investoi isoa voittoaan status quon eli vallitsevan tilanteen ylläpitämiseen. "Protect your investment", suojele asemaasi.

"Follow the money" - seuraa rahavirtoja, niin tiedät mitä yhteiskunnassa tapahtuu - ja miksi joskus hyvin omituinenkin ongelmatilanne voi jäädä jopa vuosikymmeniksi paikalleen.

Kaikki media on maksettua. Kaikki tiede on ostettua. Jopa julkisesti rahoitettu on... no, kuka niitä julkisia rahoja ohjaa? Kuten Jope Ruonansuu opettaa, tässä yhteiskunnassa on viisainta ajatella itse, eikä pr-toimiston suunnitteleman tiede-uutisen perusteella. Metsässä kävely ja omassa puutarhassa kyykkiminen kertoo todellisuudesta suoremmin kuin politiikan, eturistiriitojen ja salaistenkin suhteiden sävyttämä massaviestintä.

/ /

Kaikki isot tahot - tiede, valtio, valtamedia, lääketeollisuus, elintarviketeollisuus, rehuteollisuus, kemianteollisuus… - ovat läheisissä väleissä keskenään. Niiden kannnattaa olla:

- tiede tuottaa tutkimustietoa lääkkeiden 'turvallisuudesta', teollisuusruoan 'terveellisyydestä', ja puhtaan luonnon aiheuttamista riskeistä ihmiselle. Hieman kärjistäen, muttei paljoa. Luonto kun ei niitä tutkimuksia rahoita, mutta teollisuus sitäkin auliimmin.

- mediakoneisto saa uutisoinnillaan terveyden näyttämään liian monimutkaiselle normikansalaisen ymmärtää. Tilanteesta hyötyy virallinen asiantuntija, kuten myös jokainen joka myy "terveyttä" kauniisti paketoituna. Oikeasti valveutunut kansalainen kun ei asiantuntijaa tarvitsisi ollenkaan sanelemaan, ainoastaan joskus auttamaan ja konsultoimaan - ihan kuin muillakin aloilla. Et sinä tarvitse vaatemyyjääkään sanelemaan; ainoastaan antamaan oma kokemusmaailmaasi rikastuttava mielipiteensä. Eikä terveyttä tarvitsisi ostaa - tai ainakin tietäisit mistä saa parasta edullisimmin. Aito mediahan kertoisi juuri kaiken tämän; vahvistaen vapauttaisi jokaisen lukijan kohti oman elämän herruutta. Massamainostajien hallitsema, poliittisesti kontrolloitu valtamediahan toimii lähes poikkeuksetta juuri päinvastoin: sekoittaen, pelotellen ja naistenlehtien tapauksessa jopa riittämättömyyden tunteella ovelasti leikitellen.

- media saa mainosrahaa elintarvikejäteiltä (ja mm. kosmetiikkafirmoilta), joiden tuotemyyntiä sekava uutisointi edesauttaa: ainoastaan epävarmoissa tunnelmissa ihminen ostaa "tuttua ja turvallista" - isoimmin mainostettua - vaikka se olisi todelliselta sisällöltään kaikkein kuolleinta.

- Median, poliitikkojen, virastojen ja muiden valtatahojen kanssa hyvin verkottunut lääketeollisuus saa kaikesta tästä uskollisia asiakkaita, vuosikymmeniksi - joiden hoidot julkinen sektori itseasiassa kustantaa jopa lähes kokonaan! Aiemmin mainituilla "elin"tarvikkeilla ajattelukykynsä turruttanut veronmaksaja harvoin huomaa tulleensa höpläytetyksi, koska väsynyttä on helppo höynäyttää - syömään yhä lisää lääkkeitä ja maksamaan niistä, verojen ja valtionvelan muodossa, vuosi vuodelta kovempaa hintaa. Mitä isommin verorahoja ohjataan lääkefirmoihin, sitä suurempaa valtaa valtava raha tuo mukanaan - lopulta jopa kirjoittaa oppikirjojen sisällöt. Jopa lakialoitteet. Se, joka saa lähes kirjoittaa lait ja oppikirjat, päihittää monta innovatiivisempaa kilpailijaa, jotka joutuvat edelleen maksamaan omat markkinointinsa, ja myymään palvelunsa jokaiselle asiakkaalle erikseen, eikä pelkästään yhdelle lainsäätäjälle. Usein innovatiivisemmat kilpailijat laitetaan vieläpä markkinointikieltoon - arvaa kenen lobbaaman lakialoitteen johdosta? Sen, joka hallitsee ja rahoittaa valtakoneistoa, ei yleensä tarvitse kilpailla kovinkaan reilusti.

- tutkija saa tutkimusrahoitusta niin kauan, kuin tuottaa "oikeita" tutkimustuloksia. Tuloksen oikeellisuuden määrittää tietenkin työn tilaaja, eli useimmissa tapauksissa lääke-, ja elintarvikejätti. Sokeritutkimuksen maksaa mars-yhtiö, coca cola ja Danisco. Samat firmat rahoittavat erityisen runsaskätisesti terveysalan korkeimpia virkamiehiä ja päättäviä tahoja. Aivan kuten rokotteiden valmistaja rahoittaa miljoonilla euroilla rokotekampanjoista päättävää elintä - eikä tätä pidetä edes korruptiona, kunhan viiden miljoonan euron shekissä lukee "tutkimusrahoitus", tai sadan tonnin "kiitosrahassa" lukee tunnustuspalkinto. Kongressimatka, apuraha, "konsultointi"palkkio, uuden rakennuksen sponsorointi, ihan sama. Korruptio ei koskaan katoa kieltämällä; ainoastaan hellittämällä julkisen sektorin tulonsiirtoja, eli antamalla toimijoiden pelata *omilla* rahoillaan kuten haluavat. Verotus ja sen kasvattaminen johtaa aina kaikenlaisiin "kiusauksiin" - kähmiä "yhteistä" rahaa omalle porukalle. Korruption määrä riippuu lopulta enemmän julkisen sektorin koosta, kuin kansalaisten rehellisyystasosta tai hyveellisyydestä. On hyveellistä pitää kaverin puolia ja pelata oman tiimin hyväksi. Ainoastaan julkisella sektorilla (ja sen läheisyydessä) tämä ihan normaali inhimillinen vaisto tuottaa ns. eettisiä ristiriitoja.

- suhteellista ja absoluuttista kokoaan aggressiivisesti kasvattava valtio, julkinen sektori, saa hallittavakseen eli verotettavakseen väsyneitä kansalaisia, joiden sisäinen palo on turrutettu mielialalääkkeillä ja mauttomilla elintarvikkeilla. Vastapalveluksena valtio ohjaa miljardeja mm. kela- ja yritystukien kautta lääkefirmoille, verottaa ja kyykyttää pienempiä kilpailijoita, uudistajia ja todellisia innovaattoreita - jopa kieltää orasmehun myyjää kertomasta tuotteensa terveysvaikutuksista - jotteivät moiset pääsisi kilpailemaan vakiintuneemman miljardibisneksen kanssa (pitäähän vakiintuneita työpaikkoja suojella ;)

- Piirit on pienet, ja sirkus jatkaa pyörimistään. Voit varmasti itsekin listata lisää esimerkkejä siitä, miten suurimmat valtatahot pelaavat toistensa pussiin, yhteiskunnan ja yksilön kustannuksella.

Kaikki voittavat  Kaikki ovat tyytyväisiä, ja vuosikymmenestä toiseen yhä läheisemmässä sovussa keskenään. Politiikka keskittyy vanhan suojeluun ja innovaatioiden ennaltaehkäisyyn, mikä vakiinnuttaa voittajien asemaa entisestään.

Luonto, ihminen, vapaus ja terveys maksavat laskun nahoissaan - jotta tietyt vakiintuneet tahot saavat jatkaa rauhassa helppoa voitontekoa. Vanha valta ylläpitää itseään. Eikä juuri kukaan väsyttävää normiruokaa & laillisia lääkkeitä nauttiva voi huomata mitä tapahtuu, kun kapasiteetti juuri ja juuri riittää arjen velvotteista selviämiseen. Useiden kohdalla ei enää siihenkään.

* * * * * * *

Onneksi kaikkeen tähän on vielä selitystäkin simppelimpi ratkaisu. Kyllä - kaikki tuo voidaan ratkaista hetkessä, kuten yhä useammat ovat jo tehneet. Yllämainitun ankeuden ei miltään osin tarvitse koskettaa sinun maailmaasi - ehkä jonkinlaisena väliaikahuumorina korkeintaan.

En suosittele nousemaan barrikadeille, tai edes ajattelemaan liikaa mitään näin abstraktia. Turha jäädä edes nettiin mollaamaan vanhaa (uskottavuutensa nopeasti menettävää) sairaussysteemiä. Tee kuten Michael Jackson, Elastinen, Lauri Tähkä, tai vaikka Jenni Vartiainen - aloita itsestäsi:

* jätä virallinen tiede omaan arvoonsa. Virallis-korrekti tutkimus on *sitä mitä tilataan* - ja pienillä aidon ravinnon tuottajilla ei vaan ole varaa ostaa kovin isoja tutkimuksia. Vanhassa systeemissä patenttisuoja, monopolivoitot, maataloustuet ja muut yritystuet menevät >99-prosenttisesti juurikin niille tahoille jotka tuhoavat luontoa ja ihmistä, ja siten vain niillä valtavimmilla korporaatioilla on varaa ostaa tiedettä - ja siten taas yhä lisää poliittista valtaa. Paras ruoka ja kunnioittavin luonnon kohtelu tehdään edelleen käsin ja korkeintaan hevosella, ilman suojeltua suurteollisuutta. Aidossa toiminnassa ei ehkä rikastu yhtä helposti tai saavuta vastaavaa poliittis-tieteellistä valta-asemaa, mutta sitäkin läheisempiä ystäviä, aitoa omassakin elämässä toimivaa tietoa - ja sitä innovatiivisempaa asennetta ja kekseliäämpää meininkiä, mitä ahtaammalle julkinen sektori yrittää innovaattorit ajaa.

* kiinnitä huomio tuotteen laatuun. Tiede ei juuri koskaan tutki tuoreen version ja teollis-väljähtäneen eroja. Ymmärrätkö, miten vaikeaa olisi saada rahoitusta tuoreus-tutkimukselle? Lähes kaikki nykyrahoitus kun tulee juuri niiltä tahoilta, joiden oma tuotanto ei tuoretta ole nähnytkään  Atria Fresh ei ole oikeasti fresh  Tuoreus, maaperän laatu, rehun laatu ja lajinomaisuus, koko ekosysteemin terveys... nämä ovat tekijöitä, joista terveys tulee. Kun ne ovat kunnossa, voit syödä hyvinkin vapaasti mitä vaan, ihan oman maun mukaan. Perinteissä, ja perinteisissä resepteissä on paljon viisautta - kunhan ne tehdään kauppahalli-tason tuoreaineksista eikä anneta raaka-aineiden pilaantua tälle ajalle tyypillisemmässä markettiteollisuuslogistiikassa.

Ikävä kyllä kenenkään taloudellisissa intresseissä ei ole yksinkertaisimman totuuden paljastaminen: että tuore, aito ja ravinteikas on sittenkin parempaa kuin teknis-teollinen kauniisti brändätty "terveystuote". Toisinaanhan vallankäyttöön kuuluu jopa lakimiesarmeija ja muu sananvapauden rajoittaminen, johon vain isoimmilla on todella varaa - ja siksi ne, joilla sanottavaa olisi, harvoin uskaltavat sitä sanoa. Kulttuurin yleisen vapautumisen myötä yhä useampi uskaltaa. Olennaista on sittenkin kaikki se, mistä lautasmallissa ei vihjata sanaakaan: maaperän ja ekosysteemin kokonaisvaltainen terveys; ei niinkään hiilihydraatin prosenttimäärä :)

Tottakai käytämme itsekin teollisia elintarvikkeita, supersafkoja ja kaikenlaisia laadukkaita tuotteita - muttei mikään niistä voi korvata brändäämätöntä, pakkaamatonta tuoreruokaa kokonaan. Raikas tummanvihreä tammenlehtisalaattiruukku, pastöroimaton kotimainen luomuhapate, tuorepirtelö raikkaista luonnon aineksista… niistä se energia tulee - jota ehkä superfoodeilla tuetaan, ehkäpä paikallisemman maaperän mineraalipuutoksia paikkaillen... muttei täysin voida korvata, kuten ei purkkivitamiineillakaan. Loistava nesteytys usein vaikuttaa myös olotilaan jopa selvemmin kuin kaikki lisäravinteet yhteensä. Teollisuusvedellä moista on haastava saavuttaa, mutta luonto tarjoaa tähänkin mitä maukkaimmat ratkaisut.

On selvää, ettei Antti Tuiskun energiatasoille pääse jättiteollisuustuotteiden E-koodeilla, vaikka kuinka joogaisi.
Kun huomaa tämän yhden asian, ei tarvitse enää lääkäriä, tutkijaa, tai edes virkailijaa, edes lainsäätäjää kertomaan "mitä kansalaisen kuuluu syödä". Massamediakin menettää viehätyksensä; negauutisten tilalle löytyy pian parempaa tekstiä, kuvaa, ääntä ja muutakin tekemistä, josta juuri sinä huomaat saavasi energiaa, iloa ja intoa elämään.

Saatat jossain vaiheessa huomata, ettet oikeastaan tarvitse enää edes hallitsijaa kertomaan, kuinka elää - tai välttämättä edes pomoa sanomaan mitä tänään tehdään. Se aito energia haluaa antaa enemmän. Omasta luovasta potentiaalista on vaikea olla innostumatta, kun huomaa mitä tuoresmoothie tekee jaksamiselle - tai vaikka perinteinen riistaliemi luineen, pientilan kirnuvoi...

Staattinen "systeemi", status quo, tai vanha kaveripiiri ei aina tykkää, kun joku alkaa energisoitua yksilöllisempään suuntaan; koneistoon ei vaan mahdu sellainen määrä virtaa! Mutta loppujen lopuksi sama energia on parhaaksi myös jopa koneistolle itselleen. Itseasiassa yksilön oma kasvu, tervehtyminen ja uudelleen-energisoituminen on ainoa asia, mikä enää voi enää pelastaa velkaantuvan valtion, mukaanlukien ylikuormittuneen sairaanhoitosysteemin. Ainoastaan sinun ja minun onnellinen kukoistus voi saada koko tämän yhteiskunnan loistamaan. Ehkä jopa ennenkokemattoman kauniisti. Ajatus innostaa, ja se koskettaa joka kerta, kun jälleen uusi opettaja, arkkitehti, toimittaja, tutkija, kotiäiti, johtaja, poliitikko, esiintyjä, virkailija, elintarvikekemisti, organisaationrakentaja, ylilääkäri, insinööri, kauppias ja lääke-edustaja lähtee energisoitumaan kohti täyteisintä versiotaan. Mitä siitä seuraa kunkin kohdalla, on täysin ennalta-arvaamatonta. Ja juuri siksi niin kiehtovaa. Positiivisuus ei mahdu muottiin; aitous luo aina uutta; energialla on tapana laajentua.

Yhteiskunta on osiensa summa ja synergiavaikutus. Odotan jo nyt innolla, millaista kauneutta tänne kasvaa viiden miljoonan entistä elävämmän, kehossaan hyvinvoivan, kirkkaasti kommunikoivan kanssasuomalaisen tuotoksena - kun viisi sataakin saa jo ihmeitä aikaan. Jopa viisi voi muuttaa kaiken, ja viisi miljoonaa tulee kovaa vauhtia perässä. Kontrastien kautta koko kulttuuri on oppimassa, ettei se eekoodattu, väkisinpakotettu, ylhäältärajoitettu juttu toiminutkaan, ja samaan aikaan koko kansa janoaa enemmän kuin koskaan sitä aitoa makua, aitoa väriä, aitoa iloa, expansiivista vapautta; sitä fiilistä kun maailma laajenee, eikä olo käykään enää ahtaaksi jonkun vanhan mallin sisällä.

Paljon on jo tapahtunut ja vapautunut, ihan jo muutamassa vuodessa. Tehdään tästä vieläkin parempaa, ravitsemalla loistavasti ennen kaikkea itseämme, juuri tänään. Parasta, mitä voit tehdä toisten ja koko yhteiskunnan hyväksi, on ravita itseäsi erinomaisesti. Ostaa, ja parhaassa tapauksessa jopa kasvattaa, superhyvää ravintoa. Sinun energiatasosi lopulta määrittää selkeimmin sen, mitä tulet jatkossa tekemään, oppimaan, keksimään, kohtaamaan, luomaan ja löytämään. Se voi olla jotain sanoinkuvaamattoman siistiä.

Monen kohdalla jo se, mikä alkoi ehkä ensimmäisestä banaani-mustikka-persilja-lähihunaja-inkiväärismoothiesta, on vuosien varrella johtanut ei pelkästään kaveripiirin räjähdysmäiseen laajentumiseen, vaan koko vaikutuspiirin paisumiseen kansakunnan tasolle asti. Siinä, missä entinen normityö oli jonkun toisen agendan toteuttamista, korkeammissa energioissa pääseekin ohjaamaan koko kulttuurin kehitystä kohti sitä maailmaa, jossa me kaikki jo halutaan elää, ja jonka innovatiivisen-riemukkaasta moninaisuudesta yhä useampi näyttää jo mallia oikein kilpaa.

Ravinto on se viimeinen osa-alue, jossa edelleen tuntuu olevan eniten nostettavaa, joten siksi moni valitsee toimia tällä alalla. Muilla tärkeällä osa-alueella asiat ovat jo paljon pidemmällä, kehitys jo huomattavasti korkeammalla. Ravintoon (ja terveyteen) liittyy niin paljon politiikkaa ja regulaatiota, että se tuntuu tähän asti rajoittaneen ihmisten vapautumista kaikkein eniten. Sitäkin mahtavampi fiilis elää tässä ajassa, missä vaihtoehtojen runsaus, innovaation raikas tuuli ja jopa keskustelun vapaus puhaltaa vihdoin myös alalla, jossa vielä hetki sitten muutama poliittista valtaa saavuttanut jättifirma meinasi vallata koko maailman. Toisin kävi 

Jarkko summaa aiheesta jälleen olennaisen: http://www.raikasweb.com/tarkein-ravitsemussuositus


No comments:

Post a Comment