Pages

Friday, July 18, 2014

Humalaton olut (thank god it's friday)

Kalja ei koskaan toiminut minulla. Siitä tuli väsynyt olo - juuri silloin kun haluaisin olla energisimmilläni (you know what I mean...)



Daniel Vitalis sitten lopulta osasi kertoa, mikä kaljassa on pielessä. Ei kaljassa alunperin mitään humalaa ollut (englanniksi "hops"). Olut oli itseasiassa hyvinkin androgeeninen juoma alunperin - siis sellainen jolla, no, todellakin lähtee *meininki* käyntiin. Kirkkohan ei "meiningistä" tykännyt, joten määrättiin että kaikkeen kaljaan tulee laittaa humalaa, joka estrogeenin tavoin kasvattaa rintoja, pyöristää mahaa - ja etenkin miehillä surkastuttaa sekä seksihalut että -kyvyt, ja muutenkin miehisen Draivin *turvallisemmalle* tasolle.



Tuntuu uskomattomalle, ettei Alkosta meinaa löytää ensimmäistäkään humalatonta olutta. Muutenhan juoma saattaisi olla mitä parhainta ja nesteyttävintä elävää ravintoa b-vitamiineineen, entsyymeineen ja jopa elävöittävine probiootteineen. Kerran löysin yhden, se oli joku inkivääriolut, ja siitä jäi kyllä huomattavasti pirteämpi olo kuin estrogeenikaljoista. Lisäksi erinäisissä kotibileissä olen joskus saattanut maistella jonkun kollegan tekemiä todellisiä perinneoluita, joissa humalan sijaan käytetty toinen toistaan "testompia" yrttejä, sekä myös maksaa tukevia rohdoksia. Huh! Sellaisia kittaisin melkein vaikka päivittäisenä perusjuomana ;)



Tampereen Teerenpelissä (jos oikein muistan; jossain high class mestassa kuitenkin) biohakkeri-frendi tilaa kuin tilaakin aina humalatonta olutta - jossa humalan tilalla on kaikkein miehekkäintä yrttiä eli peräti männyn siitepölyä (mikäli oikein ymmärsin?). Juoman nimi on Alba Scots Pine Ale, ja panimona Williams Brothers Brewing Company.



Viimeksi Prismassa maistoin kehuttua Kuulas-aitosiideriä. Kysyin Alkosta aitosiidereiden perään, eikä edes tilausvalikoimassa ollut ensimmäistäkään. Tietenkin valtion monopoli on kaikkein kehnoin tässäkin; vähittäiskaupassa on sentään yhden sijaan peräti kaksi :) - joten niiltä kehtaa jotain kysyäkin. Jätin Prisman kassalle (olisin voinut jättää myös infoon) toiveen tilata valikoimaan Williams Brothers Brewing Company Alba Scots Pina Ale. Ehkä se on siellä jo ensi kerralla. Halusin jakaa tämän ajatuksen, jos vaikka useampikin innostuu tekemään samoin. Ja tosiaan, myös radalla/baaritiskillä voi kysellä humalattoman oluen perään & aitosiiderin autuuteen.



P.S. Kaikki luomusiideritkin ovat vettä, kemikaalisokeria, kemikaaliviiniä ja lisä- yms muokkausaineita. Ainoastaan aitosiideri on tehty aidoista aineksista: vesi, luomuomenamehu, käyttäminen.



Korjaus: ilmeisesti Williams Brotherskin käyttää estrogeenista väsy-humalaa, mutta vain hyvin vähän.

P.P.S. Kuulin asiaan perehtyneeltä kaverilta, että Alkon tulee sääntöjen mukaan myydä kuukaudessa (vähintään) tuhat kappaletta tiettyä tuotetta, tai muuten kyseistä viiniä ei voida pitää valikoimissa. No, oikeasti parhaita eli pientila-artesaaniviinejähän ei aina edes tuoteta niin montaa pulloa, että niitä voisi pitää Suomessa valikoimassa edes kuukauttakaan - vaikka ostaisi koko erän :) Taas yksi syy lisää, miksi väkisinpakotetut jättimonopoli-byrokratiahierarkkiakoneistot eivät vaan palvele laatua ihan parhaalla mahdollisella tavalla :)


No comments:

Post a Comment